Je rijbewijs halen in 2 stappen

dode hoek tijdens rijles

dode hoek tijdens rijlesGoed kijken is de basis bij het leren autorijden. Tijdens je lessen zullen je ongetwijfeld een keer meemaken dat je een discussie krijgt met je rijinstructeur waarbij jij stelt dat je wel hebt gekeken, en hij stelt dat je het niet hebt gezien. Dit is helemaal niet erg. Waar het om gaat is het belang van het weten wat er om je heen gebeurt en er bewust van zijn dat dit zo belangrijk is. Een van de rijscholen waar dit onderdeel tijdens je rijlessen heel sterk aan bod komt is de erkende rijschool Almere Flevoland. In dit artikel geven we je verder 5 tips voor het snel behalen van je rijbewijs.

Maak van kijken een automatisme

We bedoelen hier niet mee, draai je hoofd zodat je rijinstructeur je aardig vindt, maar het gaat er om dat je er een automatisme van maakt dat je weet wat er om je heen gebeurt op de weg. Hiermee voorkom je namelijk bij een aanrijding dat je moet zeggen “ik heb het niet gezien”. Wanneer je namelijk goed om je heen en in je spiegels kijkt zal je zodra je je rijbewijs hebt gehaald namelijk veel ongelukken gewoon kunnen voorkomen doordat je al van tevoren hebt gezien wat er aan de hand is op de weg. Je kunt daardoor altijd tijdig je gas los laten, remmen of uitwijken indien dat nodig is. Je kunt namelijk beter nooit afgaan op de deskundigheid van de bestuurder naast je op de weg, maar het is beter om zelf te zorgen dat je alles onder controle hebt.

Let op je dode hoek tijdens en na je rijles

De dode hoek. Waarschijnlijk heb je er wel vaker van gehoord. Zo niet, dan leggen we het nog even kort uit. Met de dode hoek wordt de hoek bedoeld waarin je alle voortuigen naast je helemaal niet meer ziet. Deze hoek bevindt zich schuin naast / achter je auto. Als je dit nog nooit hebt gezien raad ik je aan eens in de buitenspiegels te blijven kijken wanneer je wordt ingehaald. Je zult zien dat de auto die jou inhaalt op een gegeven moment uit je binnenspiegel verdwijnt, maar nog niet voorbij is. De auto zit dan schuin naast / achter je. Dit is de zogenaamde dode hoek waar je andere auto’s dus niet ziet.

Vooral wanneer motorrijders je passeren kan deze dode hoek heel gevaarlijk zijn. Wanneer je een motorrijder aanrijdt houdt deze er namelijk in de meeste gevallen echt zware verwondingen aan over die niet zelden tot de dood leiden.

Een dode hoek is dus lastig, maar ook zie je niks in die hoek van je spiegel, toch kan je voorkomen dat je niet weet wat er gebeurt in je dode hoek. Kijk bijvoorbeeld elke 5 tot 8 seconden in je spiegels. Zo weet je heel goed wat er om je heen gebeurt. Natuurlijk is dit geen garantie. Kijk daarom daarnaast ook goed over je schouder als je bijvoorbeeld van baan wilt wisselen of wanneer je bijvoorbeeld af wilt slaan. Dit laatste is heel belangrijk wanneer je binnen de bebouwde kom rijdt in de stad en er zomaar de kans bestaat dat je anders een fietser schept.

Kortom, onderschat dus nooit je dode hoek, maar kijk altijd dubbel zodat je nooit voor vervelende verrassingen komt te staan. Let op mijn woorden, wanneer jouw examinator van het CBR dit ziet heb je een veel grotere kans om voor je rijbewijs te slagen.

Be the first to comment on "Je rijbewijs halen in 2 stappen"

Leave a comment